Китай обурений рішенням США продати Тайваню зброю на $1,83 млрд

Адміністрація Барака Обами ухвалила у середу рішення продати Тайваню зброю на $1,83 млрд, що негайно обурило офіційний Пекін, який вважає острів своєю територією

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на CNN.

Це буде перша поставка зброї Тайваню від США за чотири роки.

Телеканал CNN зазначає, що йдеться виключно про оборонне озброєння. Зокрема, це два ракетні сторожові кораблі, десантно-гусеничні машини-амфібії, а також зенітні та протикорабельні системи, повідомив речник бюро Держдепу з військово-політичних питань Девід МакКібі.

Він підкреслив, що політика продажу зброї Тайваню лишалась незмінною протягом перебування у влади шести різних президентських адміністрацій.

"Ми віримо, що наша незмінна політика зробила внесок у безпеку Тайваню, та підтримувала мир та стабільність у Тайванському проливі.

Пекін, який вважає Тайвань своєю неподільною територією, обурений. Заступника дипломатичної місії США у Пекіні Кай Лі вже викликали в МЗС Кита.

А в заяві заступника міністра закордонних справ Китаю Чжан Чжицзюня угоду названо "серйозним порушенням міжнародних законів…, також як і територіальної цілісності Китаю та його нацбезпеки".

"Щоб убезпечити наші національні інтереси, Китай вирішив вжити необхідні заходи, включно з санкціями проти компаній, залучених до угоди", - заявив Чжан.