В український прокат вийде "Російський дятел"

На українські екрани 28 січня 2016 року вийде фільм-переможець кінофестивалю Санденс, знятий в ко-продукції США, Великої Британії та України. Стрічка розкриває нову версію вибуху на Чорнобильській АЕС

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Політичний детектив Чада Ґрасіа розповідає про ексцентричного українського художника, що висуває нову версію вибуху на Чорнобильській АЕС. Назва фільму відсилає до таємного радіосигналу, що транслювався з території СРСР на Захід у часи холодної війни.

"Російський дятел" - документальний фільм з елементами постановки. Це режисерський дебют американського драматурга Чада Ґрасіа. У 2015 році він отримав гран-прі кінофестивалю Санденс за найкращий документальний фільм. Міжнародна асоціація документалістів визнала оператора “Російського дятла” Артема Рижикова найкращим оператором 2015 року. Фільм здобув широке визнання і потрапив до конкурсної програм багатьох міжнародних кінофестивалів, серед яких Шефілд (Англія), Док-Авів (Ізраїль) та Артдокфест (Росія). Європейська прем'єра фільму відбулася у травні 2015 року на фестивалі 86 у місті Славутич.

"Федору було 4 роки, коли в його тіло потрапив радіоактивний пил Чорнобиля. Сьогодні 33-річний художник живе зі стронцієм в кістках і прагне будь що з’ясувати причини катастрофи. Що приховала від громадськості Радянська влада? Невже Чорнобильська трагедія сталася за чиїмось задумом? Яке призначення гігантської антени, що іржавіє неподалік ЧАЕС і видає дивний радіосигнал? Федір вирушає в радіоактивне місто-привид шукати відповіді на свої питання. Та чи варто йому ризикувати життям і ворушити таємниці, коли в країні вирує революція і починається війна?" – йдеться в описі до стрічки.

 

"Коли я тільки почув, що в Америці знятий черговий фільм про Чорнобиль і його навіть взяли в програму "Санденсу", я був украй здивований. Як може такий поважний, просунутий і взагалі головний світовий фестиваль незалежного кіно наступати на одні й ті ж граблі? Що ми ще не знаємо про Чорнобильську катастрофу? Коли фільм отримав приз на "Санденсі", мене вже відвідали змішані почуття - як у тому анекдоті про твою нову падаючу машину, в якій сидить теща. Але коли я з трепетом і неприхованим хвилюванням все-таки приступив до перегляду фільму, я – хто зробив, між іншим, теж картину про Чорнобильську катастрофу як продюсер, що відновив хронологію катастрофи щохвилини і посекундно з сотнями безпосередніх учасників подій від інженера до Горбачова і удови Щербицького - зрозумів, що я взагалі нічого про це не знав. Версія, запропонована авторами, абсолютно фантастична, але при цьому абсолютно доказова і переконлива, а далі треба дивитися фільм", - прокоментував "Російського дятла" президент фестивалю документального кіно "Артдокфест" Віталій Манський.

22-27 січня режисер Чад Ґрасіа та знімальна група "Російського дятла" проведуть серію допрем’єрних показів у Львові, Харкові, Одесі та Києві. З 28 січня фільм покажуть в кінотеатрах найбільших міст України, а також у Тернополі, Сумах, Ковелі тощо.