Археологи визначили, хто вперше в історії зробив татуювання

Археологи вирішили суперечку про те, кому належать найдавніші татуювання: це тірольська "крижана людина" Отці, мумію якої туристи виявили в Альпах у 1991 році

Нове дослідження представлено в Journal of Archaeological Science: Reports, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Lenta.ru.

Призначенням численних тату (61), нанесених на всі частини тіла Отці, був, скоріше за все, лікувальний ефект.

Отці помер близько 3250 року до нашої ери. Довгий час вважалося, що найдавніше татуювання належить мумії латиноамериканської культури Чінчорро. Це "вуса" з точок, зображені на верхній губі чоловіка 30-40 років: він, як вважали вчені, помер приблизно 6 тисяч років тому (4000 рік до нашої ери).

Ларс Крутак з Національного музею природної історії (США), який уперше звернув увагу громадськості на татуювання культури Чінчорро, знайшов помилку в статті за результатами радіовуглецевого датування мумії. Замість 3830 років B.P. (тому) там було записано 3830 років B.C. (до нашої ери) - що "збільшило" вік мумії майже на 2 тисячі років. Якщо Крутак прав, то "крижана людина" старша за мумію з Чінчорро як мінімум на 500 років.

Татуювання на тілі Отці являють собою в основному лінії та хрести. Їх наносили, роблячи надрізи на шкірі, в які потім втиралося деревне вугілля. Тобто вони виконували не декоративні, а лікувальні завдання.

Крутак вважає, що Отці недовго буде вважатися людиною з найдавнішими татуюваннями. До часу життя "крижаної людини" нанесення татуювань вже стало стандартною культурною практикою, і при майбутніх розкопках напевно будуть знайдені більш стародавні мумії зі слідами таких візерунків.