Порошенко розповів, що могло зірвати безвізовий режим з ЄС

Напередодні публікації звіту Єврокомісії стосовно безвізового режиму в Європейського Союзу були питання щодо створення в Україні агенції з повернення активів

Про це президент України Петро Порошенко заявив в інтерв’ю телеканалу "Інтер", повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

"Побоювань немає у рішучості дій української влади, є питання створення агенції щодо повернення активів. У парламенті була дуже жорстка дискусія, чи має це розповсюджуватися на третіх осіб, яким корупціонери передали на зберігання майно, яке закуплене за рахунок коштів, що отримані від корупційної діяльності", - розповів Порошенко.

Він наголосив, що треті особи були відсторонені та звільнені від цієї відповідальності.

"Я наголошую на тому, що це наша спільна відповідальність - президента, парламенту та уряду - боротьба з корупцією має бути рішучою і безкомпромісною. І ніякі корупціонери не повинні мати можливість ховатися за будь-яких третіх осіб. Створення цієї агенції має бути ефективним, і діяльність з вилучення майна у корупціонерів - рішучою. Мені приємно, що я маю повну підтримку цієї моєї позиції з боку Євросоюзу", - зазначив глава держави.

Він підкреслив: створення такої агенції не є умовою Євросоюзу, це є програма дій Угоди про асоціацію.

"Дуже широке коло питань - починаючи від інтегрованого управління кордоном, боротьби з нелегальною міграцією, запровадження нової ідентифікаційної картки з 1 січня 2016 року, коли кожен день 45 тис. українців зможуть отримувати європейський зразок паспорту. І ми були останньою країною в Європі, яка його не запроваджувала і жила, використовуючи паспорт радянського зразка. Це є боротьба з організованою злочинністю і тероризмом, бо цей паспорт було дуже легко підробити і таким чином проникнути на територію України", - зазначив глава держави.

Він також зауважив, що приватне підприємство, яке мало виготовляти біометричні паспорти, "вимагало з України сотні мільйонів доларів", натомість тепер на державних підприємствах без будь-якої корупції лише за 160 грн можна виготовляти європейські зразки ідентифікаційних документів.

"Це свідчення того, що ми рішуче діємо, і у першій половині наступного року ми забезпечимо, аби це доленосне рішення для України було реалізовано. Ніхто нас у цьому не зупинить", - резюмував Порошенко.