У Росії кафе і ресторани з 1 січня можуть залишитися без алкоголю

З 1 січня 2016 року ресторани, бари і кафе в Росії можуть позбутися права продавати алкоголь

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Коммерсант".

З нового року підприємства громадського харчування в Росії повинні фіксувати в Єдиній державній автоматизованій інформаційній системі (ЄДАІС) факт закупівлі спиртного в оптовій ланці, хоча самі ресторатори до останнього моменту сподівалися, що нова вимога їх торкнеться як мінімум з 1 липня наступного року, коли підключитися до системи повинен уже весь роздріб.

Тільки в Москві до нових вимог готові не більше 10% кафе і ресторанів, уже через десять днів всі інші постануть перед вибором: припинити продаж алкоголю або зіткнутися з ризиком відкликання ліцензії.

Росалкогольрегулювання у відповідь на запит організації підприємців "Опора Росії" повідомило, що з нового року організації, які займаються роздрібним продажем алкоголю, в тому числі підприємства громадського харчування, зобов'язані передавати в ЄДАІС інформацію про закупівлю спиртного в оптовиків.

Закон про державне регулювання алкогольного ринку передбачає, що ЄДАІС повинна почати застосовуватися в оптовій ланці з 1 січня, у роздрібній - з 1 липня 2016 року. В "Опорі Росії" повідомили, що підприємства громадського харчування, посилаючись на вимоги закону, не хочуть підключатися до системи ЄДАІС. Водночас в організації зазначили, що ресторатори не зможуть купувати алкогольну продукцію без фіксації факту закупівлі в ЄДАІС, що і підтвердила відповідь Росалкогольрегулювання.

Член президії "Опори Росії" Олексій Небольсін заявив, що ресторатори скаржаться на високу вартість впровадження та використання системи, що починається від 80 тис. рублів (понад $1 тис.).