Вчені знайшли в мозку "ген інтелекту"

Лондонські вчені відзначили, що гени, які імовірно формують інтелект у здорової людини, були відповідальні за порушення когнітивної здібності і епілепсії у хворих людей

Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature Neuroscience, передає Еспресо.TV з посиланням на Naked Science.

Міжнародна команда дослідників, очолювана фахівцями лондонського коледжу, вивчила стан мозку пацієнтів, щодо яких проводилося нейрохірургічне втручання у зв'язку з розвитком епілепсії. Потім результати аналізу тисяч генів були зіставлені з даними здорового мозку людей, що успішно пройшли IQ-тести і людей з різними неврологічними розладами.
 
У результаті вчені виявили в мозку області генів, що одержали назви M1 і М3 і впливають на когнітивні функції індивіда: пам'ять, увага, швидкість обробки інформації, здатність міркувати і так далі.

"Ми знаємо, що генетика грає важливу роль у формуванні інтелекту, але досі не було точно відомо, які гени за це відповідають. Знайшовши ці гени, ми зможемо проводити маніпуляції з ними, штучно підвищуючи рівень інтелекту - але це, звичайно, поки тільки в теорії", - пояснив провідний автор дослідження, доктор Майкл Джонсон.

При цьому вчені відзначили, що гени, імовірно формують інтелект у здорової людини, були відповідальні за порушення когнітивної здібності і епілепсії у хворих людей - правда, в цьому випадку вони мутували.