Психологи пояснили, чому "погані хлопці" успішно роблять кар’єру

Швейцарські психологи прийшли до висновку, що двоє з трьох особистісних якостей "темної тріади" - нарцисизм і макіавеллізм - сприяють кар'єрному росту та професійному успіху

Про це вони розповіли на сторінках журналу Social Psychological and Personality Science, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Lenta.ru.

Вчені з Бернського університету обстежили приблизно 793 німців, які працюють у приватному секторі й лише почали кар'єру (їх вік становив 25-34 роки).

Усі учасники дослідження заповнили анкети, націлені на виявлення рис "темної тріади". Наприклад, згода з висловлюванням "Мені властиво привертати загальну увагу до себе" вказувала на нарцисизм. Ця риса характеризується манією величі, гордістю, самозакоханістю і відсутністю емпатії.

У свою чергу, макіавеллізм включає в себе маніпуляцію, цинічне нехтування мораллю, зосередження на власних інтересах і брехливість.

Головними особливостями психопатії є асоціальна поведінка, імпульсивність, егоїзм, безсердечність і нещадність .

Крім цього, психологи спробували оцінити професійні успіхи опитаних. Вони дізналися про їхню зарплату і службове становище (об'єктивні критерії успіху), а також запитали, наскільки вони задоволені своєю кар'єрою (суб'єктивний критерій).

З'ясувалося, що нарцисизм і макіавеллізм пов'язані з професійним успіхом - але не психопатія. Прибравши вплив таких факторів, як стать та тривалість робочого часу, вчені побачили, що високі показники по шкалі нарцисизму - у тих, хто отримує більшу зарплату. "Макіавеллісти" частіше обіймають керівні посади і більше задоволені власною кар'єрою.

Психологи пояснюють це тим, що кар'єрні амбіції є невід'ємною рисою макіавеллізму. Що стосується нарцисизму, то він, мабуть, допомагає справити хороше враження на співбесідах і отримати більш престижну роботу. Тільки психопатичним особистостям не щастить з професійним успіхом: скоріш за все, саме їхня агресивна та антигромадська поведінка не сприяє кар'єрному зростанню.

Хоча "темні" особистісні риси можуть бути корисними для особистого успіху, вони згубно впливають на роботу всієї організації, відзначають вчені. Наприклад, низка досліджень пов'язала "темну тріаду" з корупцією, плинністю кадрів, прогулами і шкідництвом.