Рада підтримала зміни до Податкового кодексу

Верховна Рада підтримала зміни до Податкового кодексу України

За відповідний законопроект №3688  "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році" проголосував 251 нардеп, передає Еспресо.TV.

Проектом закону пропонується збільшити ставки акцизного податку на спирт, спиртові дистиляти та спиртні напої по відношенню до чинних на сьогодні на 50%, на пиво на 100%, на вина, крім вин натуральних виноградних, на 100%. Встановлення ставки акцизного податку на слабоалкогольні напої (вміст спирту від 0,5 до 8%) - на 300% від діючої на сьогодні. Мінімальний акцизний податковий тягар та сплата акцизного податку з тютюнових виробів збільшуються на 40%. 

Також документом пропонується встановлення єдиної базової ставки в розмірі 18% (замість двох діючих ставок 15% і 20%); для дивідендів залишається ставка в розмірі 5%.

Також змінилась схема пільгового оподаткування сільгосппідприємств. Відповідно до чинної системи спецрежиму, нарахована сума ПДВ не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженні підприємства.

Тепер пропонується застосувати перехідний період до 2017 року за такою пропорцією: для рослинництва 15% від ПДВ залишити виробнику на спецрахунку, 85% - в бюджет. Для свинарства та птахівництва - 50 на 50. Для скотарства 80% ПДВ залишається підприємству, 20% в бюджет.

Спрощена система оподаткування: зменшення для платників III групи річного обсягу доходу з 20 млн гривень до 5 млн гривень; збільшення ставок для платників III групи: з 2 до 3% (для платників ПДВ) - і з 4 до 5% (для неплатників ПДВ); підвищення в 1,8 рази ставок єдиного податку для 4 групи платників (сільгосппідприємств) скасування на 2016 рік застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи.

Також встановлюється єдина ставка ЄСВ у розмірі 22%, підвищення максимальної величини бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат, скасування ЄСВ, який утримується із заробітної плати (доходу) працівників (фізичних осіб).

Щодо рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України діючі ставки рентної плати пропонується збільшити на 13,35% замість 26,7% індексації.