Митне оформлення в портах стане простішим

Міністр інфраструктури Пивоварський і голова ДФС Насіров підписали угоду про співпрацю у галузі інформаційних технологій щодо вдосконалення процедур в морських портах

Про це повідомляє Facebook Державної фіскальної служби, передає Еспресо.TV.

"Підписання меморандуму є важливим кроком у напрямі наближення портових процедур до світових стандартів. Це не просто скорочення часу оформлення вантажів та спрощення митних формальностей. Це – один з факторів підвищення рівня комерційної та інвестиційної привабливості українських портів", – наголосив голова ДФС Роман Насіров.

Суть меморандуму полягає в тому, що нові стандарти нададуть можливість приймати рішення щодо пропуску вантажів на митну територію України на підставі попередньої інформації.

Для цього заплановано інтеграцію інформаційних баз даних Мінінфраструктури і ДФС. Після цього митники будуть експлуатувати інтегровану систему з використанням автоматизованої системи, яка була розроблена Всесвітньою митною організацією.

За словами міністра Пивоварського, якщо раніше судно заходило в порт і після цього митники розпочинали процедури оформлення вантажів, то зараз проведення формальностей відбуватиметься ще до його прибуття, а на товари, за якими відсутні ризики, бізнес зможе одразу отримувати всі дозволи митниці.

"Використання зазначеного комплексу дозволить митникам не перевіряти у портах кожен контейнер, а лише ті партії, які викликатимуть додаткові питання або підозру, наприклад, у контрабанді", – зазначив Насіров.