Порошенко має намір підписати "науковий" закон

Глава держави повідомив про своє рішення підписати Закон України "Про наукову та науково-технічну діяльність", який був прийнятий Верховною Радою України

Про це повідомляє Еспресо.TV з посилання на прес-службу президента України.

Президент назвав прийняття цього Закону за демократичною прозорою процедурою із залученням Міністерства освіти і науки, НАУ, вишів, депутатського корпусу, громадянського суспільства прикладом консолідації і досягнення спільної мети. При цьому глава держави наголосив на спільній відповідальності науковців та практиків за імплементацію цього Закону та запевнив учасників наради щодо своєї активної участі в цьому процесі.

"Я розраховую на вас. Ми маємо використати той потенціал, наших майбутніх нобелівських лауреатів, я впевнений, що вони будуть. Маємо створити лабораторії, створити умови захисту результатів їх інтелектуальної праці. Маємо створити законодавство. Маємо створити для них соціальні ліфти, і в цьому полягає реформа Академії наук, бо для кожного відкривається ця перспектива", – сказав глава держави, наголосивши, що запорукою успіху в цьому напрямку є спільна розробка Закону.

Порошенко також висловив думку, що слід позбавлятися від радянських стереотипів, прокрустова ложа сприйняття науки.

"Ми живемо в інших умовах. Ми створимо для молодих вчених найкращі умови. Але цією найкращою умовою буде змагальність, ви будете змагатися за гранти. Ви будете змагатися за кошти оборонпрому, за кошти державного оборонного замовлення. Будете змагатися, щоб отримати кошти по енергоефективності", – сказав президент.