Вчені знайшли гормон, який відповідає за тягу до солодкого

Дві групи вчених поставили досліди на мишах і мавпах, під час яких з'ясували: гормон, який відповідає за споживання солодкого і алкоголю, знаходиться в печінці

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на EurekAlert!

Гормон FGF21, який синтезується в печінці, регулює кількість споживаного солодкого і спиртного. За словами одного з авторів дослідження з університету Техасу в Далласі (США), він "може чинити потужний вплив на поведінку, впливаючи на центральну нервову систему, у тому числі людини".

Досліди показали: гормон синтезується в печінці у відповідь на споживання цукру, а потім він впливає на апетит. Потім гормон потрапляє в кров і, впливаючи на гіпоталамус, впливає на тягу до солодкого.

Учені перевірили, що станеться, якщо тіло мишей буде виробляти цей гормон, або навпаки, буде отримувати його в надлишку. У першому випадку гризуни не могли зупинитися, поїдаючи солодку їжу, а в другому - введення навіть невеликої кількості FGF21 начисто позбавляв їх тяги до солодкого. Аналогічні результати були отримані в результаті експериментів на мавпах.

Обидві групи вчених згодні, що необхідні додаткові дослідження перед тим, як застосовувати ці відкриття в медичній практиці. Як вважають біологи, в печінці може міститися ряд інших гормонів, які відповідають за потяг до жирної і білкової їжі.