На Дніпропетровщині заклад привласнив півмільйона стипендій неіснуючих студентів

У Дніпропетровській області працівники обласного Управління захисту економіки Нацполіції викрили злочинну схему розкрадання бюджетних коштів керівництвом державного навчального закладу

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу МВС.

"Протягом 2014-2015 років, використовуючи ксерокопії документів знайомих та рідних, фіктивно зарахували до навчального закладу 80 осіб. На кожного абітурієнта отримували грошові кошти для виплати стипендій та матеріальної допомоги. Щомісяця на банківський рахунок кожного "уявного" студента нараховувались реальні гроші", - йдеться в повідомленні.

Керівники закладу наказали викладачам відмічати студентів у журналах відвідування та навчання, а також виставляти їм оцінки успішності. Окрім стипендій вони отримували за своїх учнів ще й продукти харчування.

Під час обшуків у службових кабінетах та житлових приміщеннях фігурантів справи працівники УЗЕ вилучили десятки банківських карток неіснуючих студентів 2015 року, 20 дипломів студентів, які нібито навчались у навчальному закладі в 2014 році, а також їхні особові справи.

Під час допиту "студенти" закладу розповіли, що ніколи там не навчались і не отримували жодних стипендій.

Фото mvs.gov.ua

"Орієнтовна сума завданих державі збитків становить понад півмільйона гривень, які було привласнено у якості зайвих перерахувань на заробітну платню, премії, доплати та продукти харчування", - зазначають у поліції.

За фактом злочину відкрито кримінальне провадження за статтею 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк від 3 до 5 років або позбавлення волі на строк від 3 до 8 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.