Страчений ІДІЛ росіянин вів життя подвійного агента, - розслідування Reuters

Страчений терористами росіянин в одному житті був правовірним мусульманимом, а в другому підтримував контакти з правоохоронними органами і спецслужбами Росії

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Reuters.

Росіянина, якого 2 грудня на відеоролику стратили терористи Ісламської держави, звали Магомед Хасієв. Та він був етнічним росіянином і до прийняття ісламу носив ім'я Євген Юдін.

Як Хасієв він мав багато друзів серед чеченців, провів серед них своє дитинство і сам говорив чеченською. Деякі з його друзів відправились воювати в Сирію та надихнули його вчинити так само, з'ясувало Reuters.

Як Юдін хлопець мав багато друзів у поліції, мав ліцензію МВС на роботу приватним охоронцем. І своє перше прізвище, отримане при народженні, він продовжував використовувати для певних цілей.

У 10 років мама Юдіна-Хасієва віддала його в дитячий будинок. Чому – невідомо. Дуже скоро після цього жінка померла від туберкульозу. Саме в дитбудинку Юдін-Хасієв почав вчити чеченську, прийняв іслам та взяв ім'я Магомед.

Через три роки життя в притулку хлопця взяла на виховання сім'я чеченців і він узяв собі прізвище прийомної матері – Хасієв. Втім уже за рік вона повернула хлопця до дитбудинку через конфлікт зі своєю сім'єю.

Своє навчання Юдін-Хасієв продовжував у Адигеї – населеному переважно мусульманами регіоні Росії. Там він продовжував підтримувати контакт з чеченськими друзями. У Майкопі він почав працювати в охоронній фірмі.

А потім він опинився в Сирії. Хасієв підримував контакт з певними друзями, зокрема й з російськими. Наприклад, він надсилав повідомлення своєму другу з передмість Кобані – курдського міста, яке терористи ІДІЛ намагалися взяти штурмом. Він ніколи не був відомий як прихильник радикального ісламу. На його сторінці Вконтакті було фото на фоні портрета Рамзана Кадирова.