У Лондоні відтворять підірвану ІДІЛ арку з Пальміри

Фрагмент стародавнього пам'ятника сирійської Пальміри, зруйнованого бойовиками Ісламської держави, вирішено відтворити на Трафальгарській площі Лондона

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на російську службу ВВС.

У серпні цього року джихадисти підірвали стародавній храм Бела в сирійській Пальмірі, побудований близько 2 тисяч років тому.

Дві колони - єдиний фрагмент будівлі, що вцілів після вибуху. Арка буде відновлена з фотографій за допомогою 3D-принтера.

Інститут цифровий археології, взявся за реконструкцію - спільне підприємство, створене Гарвардським і Оксфордським університетами, а також "Музеєм майбутнього" з Дубая.

Як очікується, презентація відтвореного пам'ятника відбудеться на Трафальгарській площі в квітні 2016 року. Ідентична арка буде встановлена на Таймс-сквер у Нью-Йорку.

В даний час Інститут цифрової археології займається спеціальним проектом, в рамках якого добровольці за допомогою 3D-камер документують культурні об'єкти Близького Сходу і Північної Африки, що входять у групу ризику.

Бойовики Ісламської держави встановили контроль над Пальмірою в середині травня. За цей час терористи розграбували і зруйнували безліч стародавніх будівель, які входили в список пам'яток Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.