NASA облаштовує комфортне житло на кораблі, який полетить на Марс

Космічне відомство США створить спеціальний житловий модуль, де зможуть розміститися астронавти, що летять на Марс. Це може відчутно скрасити їх перебування на борту космічного апарату

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Naked-science

 Політ на Червону планету - найамбітніший проект американського космічного відомства. Тим часом він пов'язаний з низкою проблем. Серед них - тривале перебування на борту корабля під час польоту до Марса, яке триватиме не менше шести місяців. Відзначимо, що діаметр корабля "Оріон", на якому астронавти NASA полетять на Марс, можна порівняти з довжиною мінівена.
 
Одне з рішень проблеми - надання астронавтам США більшого об'єму на борту. Особисті кімнати, місця для фізичних занять - це і багато іншого в ідеалі має бути на борту марсіанського корабля. Вирішити ці питання допоможе житловий модуль, приєднаний до апарату "Оріон". Передбачається, що стиковка буде проведена вже в космосі. Правда, щодо зовнішнього вигляду і можливостей модуля достеменно нічого не відомо.

Але яка з компаній може бути корисною американському космічному відомству? Експерти, насамперед, говорять про Bigelow Aerospace - приватну компанію, що займається космічним туризмом. Вона розробляє надувні космічні модулі, а крім того, працює над проектом приватної орбітальної станції, що складається з них. В основі останньої, як передбачається, будуть перебувати надувні елементи Sundancer і BA 330. Повідомляється, що в рамках концепції житлового модуля NASA виділило фінансування таким компаніям, як Boeing, Lockheed Martin і Orbital ATK. Зараз вони мають розробити дизайн.
 
Сам апарат "Оріон" є багатоцільовим частково багаторазовим космічним кораблем. Його маса складає 25 тонн. До екіпажу (при польоті на Місяць) можуть входити четверо астронавтів. Перший випробувальний запуск був здійснений в 2014 році, а перший пілотований буде проведено не раніше 2021 року.