Путін дозволив ФСБ стріляти по натовпу, дітям і жінкам

Президент Володимир Путін підписав закон, за яким співробітники ФСБ мають право стріляти у скупченні людей, а також по дітям і жінкам

Документ опублікований на порталі правової інформації РФ, передає Еспресо.TV.

Держдума схвалила документ 22 грудня. У ньому йдеться, що службовці ФСБ можуть застосовувати стрілецьку зброю в натовпі у випадках, коли це необхідно для запобігання теракту, звільнення заручників, "відбиття групового збройного нападу на критично важливі і потенційно небезпечні об'єкти чи об'єкти, будівлі, приміщення, споруди органів державної влади".

По жінках, неповнолітніх та інвалідів службовцям дозволили стріляти у випадках "збройного опору, скоєння збройного або групового нападу, що загрожує життю і здоров'ю громадян або співробітників органів федеральної служби безпеки, або терористичного акту". Проти вагітних жінок допускається застосування спецзасобів.

Крім того, Путін дозволив військовим ФСБ проникати в чуже житло для "забезпечення громадської безпеки при масових заворушеннях та надзвичайних ситуаціях", а співробітники спецслужби в таких випадках не будуть нести відповідальність за шкоду.

Також службовцям ФСБ дозволили знімати або знищувати біометричні дані у тих, хто перетинає кордон, у випадках, коли мова йде про ознаки, які "вказують на можливість їхнього схиляння до терористичної діяльності, вербування або залучення іншим способом в терористичну діяльність".