Саудівська Аравія готова до низьких цін на нафту

Саудівська Аравія готова до тривалого періоду низьких цін на нафту, оскільки вважає, що нафтовий ринок заповнить Іран після того, як з нього знімуть санкції

Про це пише газета Financial Times з посиланням на думки аналітиків.

Враховуючи, що Саудівська Аравія оголосила про свої плани щодо скорочення бюджетного дефіциту на $ 98 млрд, сам Ер-Ріяд найближчим часом навряд чи вирішить зменшити видобуток нафти, відзначають експерти. ОПЕК погоджується на низькі ціни, так як хоче мати вплив на більш дорогих експортерів, у тому числі і на виробників зі сланцевих родовищ в США.

Глава контрольованої державою нафтової компанії Saudi Aramco Халід аль-Фаліх також натякнув, що Ер-Ріяд готовий миритися з низькими цінами на нафту і заявив, що "Саудівська Аравія має найбільше можливостей для того, щоб дочекатися балансування ринку".

На думку експертів, продовження підвищення обсягів видобутку нафти і постійне зростання запасів у багатьох країнах призведуть до того, що в 2016 році ринок нафти все ж залишиться "перенасиченим", а Ер-Ріяд продовжить ігнорувати заклики про скорочення виробництва.