У Німеччині відкрили перший 100-кілометровий автобан для велосипедів

У Німеччині відкрили для руху першу ділянку майбутнього 100-кілометрового велобана, який зв'яже десяток німецьких міст і кілька університетських кампусів Рурської області на заході Німеччини

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Naked science.

Заздалегідь підраховано, що в межах пари кілометрів від майбутнього велобана проживає понад 2 млн осіб, які зможуть використовувати його для повсякденних поїздок і туризму. За оцінками оператора траси, компанії RVR, активне використання нової дороги в перспективі дозволить скоротити кількість автомобілів, що виїжджають щодня з гаражів, на 50 тис.
 
Втім, це лише початок: у Німеччині вже зводяться 30-кілометровий велобан від Франкфурта до Дармштадта і 15-кілометровий від Мюнхена до його північних передмість. Аналогічні проекти розглядаються владою Берліна і Нюрнберга. На думку фахівців RVR, такі траси стануть на порядок зручніше, безпечніше і швидше традиційних виділених смуг для велосипедистів. Ширина німецьких велобанов складе близько 4 м, автодороги вони перетинатимуть або під, або над землею.
 
Поки що головною перешкодою, які стали на шляху їх широкого розповсюдження, залишається фінансування. Згідно з німецькими законами, федеральне забезпечення гарантується лише автодорогам, залізничним і водним шляхам. Велосипедні доріжки за традицією залишаються областю відповідальності місцевої влади, які не завжди здатні підтримувати такі проекти. Тому гроші доводиться шукати всюди.
 
Приміром, 100-кілометровий велобан в Північному Рейні-Вестфалії оцінюється в 180 млн євро. Половину цієї суми надає Євросоюз, 20% - транспортна компанія RVR, і ще 30% - місцева влада. Непогані успіхи "зелених" партій на виборах говорять про те, що приблизно так само вдасться забезпечити і будівництво нових велодоріжок.