Інженери навчили робота дертися на стіну

Швейцарські інженери створили чотириколісного робота, здатного швидко котитися не тільки по землі, але і по вертикальній поверхні - і дертися на стіни

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на New Scientist.

Пол Бірдслі з фірми Disney Research (цюріхська лабораторія) прагнув розширити можливості колісних роботів, для яких стіни найчастіше представляють нездоланну перешкоду.

Модель робота становить близько 60 сантиметрів у довжину. Вона обладнана двома пропелерами, що створюють досить тяги, щоб піднятися на стіну. Задній ротор штовхає машину до стіни, а передній тягне її нагору.

Завдяки несучій платі з вуглецевого волокна і роздрукованих на 3D-принтері деталях вага робота не перевищує 2 кілограми. Більш важкі моделі не змогли б "стрибнути" із землі на стіну. Літій-полімерної батареї робота вистачає лише на 10 хвилин.

Зараз Бірдслі працює над тим, щоб навчити робота пересуватися зі стіни на стелю і з однієї стіни на іншу. У майбутньому такі маневрені машини можуть застосовуватися в промисловому контролі, як пилососи або автономні автомобілі, вважає інженер.