Заняття йогою корисні під час вагітності

Отримані результати американських вчених свідчать про те, що більшість поз під час йоги не є небезпечними ні для матері, ні для дитини, а отже, від неї не варто відмовлятися

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Reuters.

Вважається, що йога дійсно корисна для вагітних, оскільки допомагає відпрацювати правильне дихання, необхідне під час пологів. Однак нерідко жінкам пропонують відмовитися від асан (положення тіла), виконуваних на спині, наприклад, шавасани (розслаблення тіла), а також від перевернутих поз, в числі яких асана “собака писком униз”. Серед можливих ускладнень лікарі називають порушення кровообігу і роботи серця плоду.

Вчені з Медичного центру при Університеті Джерсі Шор спостерігали за частотою серцевих скорочень плода під час того, як 25 жінок на пізніх термінах вагітності виконували 26 найбільш поширених асан. Серед них були і ті пози, які зазвичай знаходяться під забороною - "собака писком вниз", ананда баласана – поза "зародка", а також поза "трупа" - шавасана.
 
Серцебиття плоду залишалося нормальним під час кожної з поз, частота ворушіння також не змінилася. Протягом доби після виконання асан не було зафіксовано штовхання, підтікання навколоплідних вод або вагінальної кровотечі.
 
Автори, проте, відзначають, що вагітність у жінок протікала нормально, ніхто з них не скаржився на підвищений тиск або інші ускладнення. 10 і 25 учасниць регулярно практикували йогу і до вагітності, а семеро ніколи не займалися нею до експерименту.