Гіпноз і психотерапія вилікують кишковик, - вчені

Дослідники з Університету Вандербільта запевняють: психотерапія допоможе впоратися з симптомами синдрому роздратованого кишковика

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The New York Times.

Синдромом подразненого кишковика страждають приблизно 11% населення у світі. У людей з цією проблемою можуть розвиватися  такі захворювання: діарея, спазми і ректальна кровотеча. Ефективне лікування цього синдрому в даний час відсутнє.

Учені проаналізували дані про 41 клінічне дослідження, в яких взяли участь понад 2 тис чоловік, що страждають синдромом подразненого кишковика. Майже всі учасники пройшли курс психотерапії. В основному призначалася поведінкова терапія, але також використовувалися й інші підходи: гіпноз, когнітивна терапія, заснована на усвідомленості, поведінкова терапія і динамічна психотерапія. До початку експериментів і після їх закінчення учасників просили відповісти на питання про тяжкість симптомів синдрому роздратованого кишковика.

Через рік  після проведеної терапії  75% учасників дослідження почували себе набагато краще, ніж ті, хто не проходив психотерапевтичний курс. Вони відзначали значне ослаблення симптомів захворювання.

Автори дослідження вважають, що вони дійсно можуть рекомендувати психотерапію для поліпшення стану людей з синдромом подразненого кишковика: після курсу терапії пацієнти почували себе краще, а ефект такого лікування зберігався протягом довгого часу.