Розвідка Bellingcat передала Нідерландам список російських військових, які збили "Боїнг" MH-17

Розвідка журналістів різних країн передала в прокуратуру Нідерландів перелік із двадцяти російських військових, які, як вважають дослідники, причетні до атаки малайзійського "Боїнга"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Національне бюро розслідувань України. 

Як розповів засновник Bellingcat Еліот Хіггінс, експерти з журналістського проекту Bellingcat передали в прокуратуру Нідерландів перелік з двадцяти російських військових, які, на думку дослідників, причетні до атаки на малайзійський авіалайнер "Боїнг-777" на Донбасі.

Дані про військових були отримані за допомогою соцмереж та інтернет-ресурсів. Два тижні тому звіт з їхніми фотографіями та іменами був відправлений в прокуратуру. У відомстві підтвердили такі дані. Спікер прокуратури розповів, що ця інформація буде проаналізована Міжнародною слідчою групою (Joint Investigation Team, JIT) і оцінена "на предмет їх придатності для розслідування кримінальної справи".

Торік експерти Bellingcat визначили, що ЗРК "Бук", з якого був збитий MH17, потрапив в Україну з другим батальйоном 53-ї зенітної ракетної бригади з Курська, в який входили близько ста осіб, але дослідники вважають, що до доставки були причетні близько двадцяти з них.

Одним з них є Сергій М, якого називають командиром бригади. Також згадуються Дмитро Т. і дев'ять лейтенантів, які, як наголошується, перебували в "Буці" в день теракту. У переліку також є і "дуже досвідчені військові", які володіють знаннями управління зазначеною зброєю.