Ядерне випробування в КНДР офіційно класифікували як "техногенний вибух"

Організація з Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ОДВЗЯВ) остаточно кваліфікувала "незвичайну сейсмічну подію" в КНДР як техногенний вибух

Визначити, чи був вибух ядерним, експертам вдасться не раніше вечора 8 січня,  про це заявив на брифінгу виконавчий секретар ОДВЗЯВ Лассіно Зербо, передає Еспресо.TV із посиланням на ТАСС.

За його словами, ОДВЗЯВ підготувало аналітичний бюлетень, заснований на свідченнях численних станцій моніторингу.

"У ньому констатується, що це була техногенна подія. Ми можемо сказати зараз, що це дійсно був техногенний вибух", - сказав Зербо.

"Ми ще чекаємо потенційного викиду радіонуклідів, це може відбутися в найближчі дні, що дасть нам підстави для подальших висновків, чи маємо ми справу з ядерним випробуванням чи ні", - додав він.

На його думку, "первинні оцінки залежно від погодних умов, якщо пощастить і буде певна кореляція, ми отримаємо завтра ввечері".

При цьому глава організації зазначив, що на це може піти і більше часу.

"Треба брати в розрахунок, що після попереднього випробування було потрібно більше 50 днів, щоб зафіксувати викид, що корелює з сейсмічною подією", - вказав він.

У той же час експертам організації вдалося уточнити потужність спричиненого вибухом землетрусу.

"У нас були попередні оцінки, але ми підключаємо більше станцій. Ми говорили про початкову оцінку в 5 балів для випробування в 2013 році і 4,9 для вчорашнього події. Сьогодні оцінюємо, швидше, в 4,85 бала, у порівнянні з 4,9 в 2013 році", - пояснив Зербо.

6 січня уряд КНДР заявив про успішно проведене випробування водневої бомби, "виготовленої на основі вітчизняної технології".