На Kickstarter 64-бітний комп'ютер за $15 зібрав майже $ 1 млн

Одноплатний 64-розрядний комп'ютер PINE A64 могутніший за відомий Raspberry Pi, але і в три рази дорожчий найдешевшої моделі - Zero

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на ain.ua.

Щоб зібрати гроші на випуск PINE A64, його творці звернулися до краудфандінга.

У перший день кампанії на Kickstarter комп'ютер зібрав необхідну суму в розмірі $ 31 416. Зараз у проекту на рахунку майже $ 950 000, а до закінчення збору коштів залишається ще 12 днів.

PINE A64 за розміром трохи більше iPhone 6S, його також можна зіставити з комп'ютерами Raspberry Pi. PINE оснащений чотирьохядерним процесором ARM A53 з частотою 1,2 ГГц.

Творці пропонують дві версії дешевого комп'ютера, найбільш істотною відмінністю яких є обсяг оперативної пам'яті: у моделі A64 на борту 512 мегабайт, а у A64 + - один гігабайт (версія з 2 ГБ обійдеться ще дорожче). Старша модель також отримає порт Gigabit Ethernet, роз'єм для підключення камери, інтерфейс MIPI і порт для підключення сенсорної панелі. У комп'ютері немає вбудованої флеш-пам'яті, але передбачений слот для карти microSD місткістю до 256 гігабайт.

На комп'ютер рекомендують ставити операційні системи Ubuntu, Android або OpenHAB. За словами розробників, PINE A64 на 20-30% перевершує по продуктивності більшість порівнянних за ціною 32-розрядних мікрокомп'ютерів.

Різниця у вартості моделей - $ 4. Якщо A64 можна придбати за $ 15, то A64 + за $ 19. Бекери- "ранні пташки" отримають готові пристрої в лютому поточного року. А іншим доведеться почекати додатковий місяць або два.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про ситуацію на українському ринку ПК за оцінками дослідницької компанії IDC.