Психологи пояснили, чому після розриву стосунків важко

Учені з'ясували, чому деякі люди протягом тривалого часу страждають після розриву стосунків з коханою людиною

 

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Medical Xpress.

Причина ховається в специфічному суб'єктивному сприйнятті реальності. У масштабному дослідженні, організованому психологами Стенфордського університету, взяли участь 891 чоловік.

У спеціальних анкетах всі вони повинні були відповісти на питання, що стосуються розлучень з коханими, а також їх власної реакції на це. Один з аспектів, який хвилював вчених, стосувався передбачуваних недоліків того чи іншого партнера. Психологи хотіли з'ясувати, як до даного тезису ставляться самі респонденти.

Інше питання торкнулося проблеми сприйняття реальності після розриву стосунків: експерти спробували зрозуміти, чи може це сприяти зростанню людини, як індивідуума. Адже в результаті стосунків і розставання особа отримала важливий життєвий досвід.

З'ясувалося, що визначальним чинником у питанні того, як людина переживає розрив, є її власна позиція. Найбільш негативним в даному випадку дослідники назвали сприйняття людиною себе як статичного об'єкта - свого роду “жертви обставин”. Такі люди знову і знову переживають розставання, а це, у свою чергу, заважає їм почати нові стосунки. 

З іншого боку виявилися люди, які сприймали стосунки як “джерело інформації про себе”, тобто, суб'єкти, які вірять у свою здатність до розвитку. Такі люди набагато менше переживали через розрив, а також мали більше шансів зустріти супутника / супутницю життя надалі.

Ще один висновок вчених Стенфордського університету стосувався того, що отримана колись відмова може мати далекосяжні наслідки: така людина займає оборонну позицію, яка особливо шкідлива для сприйняття себе як статичного об'єкта.