Стівен Хокінг вдруге пояснив таємницю чорних дір

Фізики-теоретики Стівен Хокінг, Малкольм Перрі та Ендрю Стромінгер запропонували нове рішення парадоксу втрати інформації в чорних дірах

Стромінгер розповів про результати досліджень в інтерв'ю Scientific American, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Lenta.ru.

Раніше (у 2005 році) Хокінг також пропонував пояснення фізичного протиріччя.

Проблема інформаційного парадоксу чорних дір зводиться до наступного. Згідно найпростішої версії теореми про "відсутність волосся", незаряджені і такі, що не обертаються чорні діри, описані в просторі-часу Шварцшильда, характеризуються тільки одним параметром - масою.

Слово "волосся" використовується в якості метафори для позначення інших параметрів та запропоновано фізиком Джоном Вілером.

Парадокс припускає, що немає жодного способу відрізнити чорні діри, які мають рівні маси, одну від одної. Матерія, яка потрапляє в чорну діру, згодом випаровується завдяки випромінювання Хокінга, і не зрозуміло, що відбувається з інформацією, яка раніше нею переносилася.

У новій роботі вчені використовували уявлення про м'які фотони і гравітони, а також супертрансляції. Перші дозволяють, маючи нульову енергію, змінювати стан чорної діри. Говорячи про супертрансляції, вчені мають на увазі перетворення ідентичних світлових променів, існуючих на горизонті подій чорної діри.

"Ми даємо точну формулу, яка є одним з головних результатів нашої роботи, що описує відмінності в квантовому стані чорної діри, в яку був чи не був доданий м'який фотон", - розповів фізик Стромінгер.

Свої бачення нової роботи Хокінг, який відзначив 8 січня своє 74-річчя, представить на лекції, які транслюватиметься 26 січня і 2 лютого. Раніше, в опублікованій у 2005 році роботі, британський учений спробував якісно пояснити збереження інформації в чорній дірі за допомогою техніки функціонального інтеграла, взятого по простору з тривіальною топологією.