У Великій Британії вирощуватимуть химер із людськими органами

У Великій Британії можуть почати вирощувати овець і свиней, які матимуть людські органи

Про плани уряду Великої Британії повідомило видання The Telegraph, передає Еспресо.TV з посиланням на Naked Science. 

Йдеться про вирощування придатних для трансплантації людських органів в тілах тварин. Експерти вважають, що такі органи не будуть відчужені, оскільки для їх вирощування планується використовувати стовбурові клітини людини.
 
Перспективність методики повинен продемонструвати науковий комітет по тваринах британського Хоум-офісу. Перше керівництво, в якому буде розказано про химери, опублікують вже на цьому тижні.

За словами фахівців,  це може надати величезну допомогу людям, що потребують пересадки. Зараз медики стикаються з двома перешкодами на цьому шляху. По-перше, це брак донорських органів. Друга складність пов'язана з низькою якістю самих органів. Серед причин цього явища називають старіння населення, яке характерно зараз для розвинених країн світу, а також проблему надмірної ваги.
 
Перешкодою на шляху до трансплантації також нерідко виявляється і законодавство Великої Британії. Навіть якщо людина дозволила використовувати свої органи після смерті, його родичі можуть це заборонити.

Відзначимо, що у випадку з химерами перешкодою може стати і позиція деяких релігійних організацій. Проте, як випливає з матеріалу The Telegraph, рішення про вирощування органів в тілі тварин, ймовірно, все ж таки приймуть.
 
Раніше щось подібне вже було зроблено в США, ось тільки вирощені таким чином органи не пересаджували людині. Якщо ж експерименти в цій області будуть успішними, подібне можна буде здійснити на практиці приблизно через 5-10 років.
 
"Химерою" в біології називають організм, який складається з генетично різнорідних клітин. Однією з найвідоміших химер став створений штучним шляхом гібрид вівці і кози, який був отриманий в 1980-ті роки. У істоти можна було спостерігати різний тип вовни на тих ділянках шкіри, які містили клітини вівці і кози.