Смартфони витіснили комп'ютери з ринку. Продажі впали до історичного мінімуму

Продажі персональних комп'ютерів впали в останньому кварталі 2015 року до мінімуму з 2007 року, коли Apple випустила на ринок iPhone

Про це пише The Wall Street Journal (WSJ) з посиланням на галузеву аналітичну компанію International Data Corp, передає Еспресо.TV

Причиною обвалу на ринку ПК стали уповільнення китайської економіки, зміцнення долара, що призвело до подорожчання комп'ютерів в Європі, і збільшення кількості смартфонів і інших мобільних пристроїв.

Аналітик IDC Джей Чоу сказав, що всього в 2015 році виробники ПК відвантажили 276, 2 млн одиниць продукції. Він чекав, що поставки за підсумками року знизяться на 10,3%, але вони впали на 10,4%.

У минулому році, за його словами, вперше з 2008 року обсяги поставок виявилися нижчими 300 млн одиниць. 

Аналітичне агентство Gartner оцінило поставки ПК за 2015 в 288,7 млн одиниць, що, за його даними, на 8% менше ніж торік. Методика підрахунку агентства враховує на відміну від IDC поставки планшетних комп'ютерів, відзначає WSJ.

Обидві компанії прийшли до висновку, що в четвертому кварталі 2015 знизилися поставки від трьох провідних виробників ПК. При цьому Lenovo поставила 15,4 млн одиниць, HP - 14,3 млн, а Dell - 10, 2 млн. Максимальне скорочення поставок, за даними IDC, відзначено у HP - 10,1% у річному вирахуванні. У Dell зниження склало 5,7%, у Lenovo - 4,5%.

За оцінкою IDC, Asustek, яка займає четверте місце за обсягами поставок, збільшила їх у четвертому кварталі на 0,8%. Поставки Apple за той же період зросли на 2,8%.