В льодах Антарктиди виявлені каньйони, більші за Великий каньйон у США

Земля Принцеси Єлизавети може приховувати систему каньйонів протяжністю в 1000 км і глибиною приблизно в 1 км

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Новое время.

За своїми розмірами вони здатні перевершити відомий Великий каньйон в США. Втім, ученим ще треба довести існування системи. Як стверджує доктор Стюарт Джеймісон з Даремського університету у Великобританії, свідчення її наявності були виявлені на знімках із супутника. Тепер вчені проведуть геофізичні дослідження.

"Ми знаємо по інших областях Антарктиди, що форма льоду на поверхні залежить від ландшафту під ним, оскільки лід утворюється навколо цього ландшафту," – каже Джеймісон.

Земля Принцеси Єлизавети може приховувати систему каньйонів протяжністю в 1000 км і глибиною приблизно в 1 км.

Існує версія, що система каньйонів з'єднується з підлідним озером, площа якого може досягти 1250 кв. км.

Відкриття справило сильне враження на британське наукове співтовариство.

"Виявлення нової прірви, на тлі якої меркне Великий каньйон, є привабливою перспективою", - говорить професор Мартін Зігерт з Імперського коледжу Лондона.

За його словами, вже зараз геофізики в Антарктиді проводять дослідження, щоб підтвердити те, про що свідчать попередні дані. Професор Зігерт також висловив надію на те, що про знахідку буде оголошено пізніше в цьому році.

Вчені вже мають уявлення про ландшафт, який приховують льоди Антарктиди. Однак залишається ще пара білих плям, від яких належить позбутися. Земля Принцеси Єлизавети – одна з них. Територія знаходиться в Східній Антарктиді і є об'єктом пильних досліджень.