Європейські топ-клуби хочуть скасувати Лігу чемпіонів

Голова правління "Баварії" Карл-Хайнц Румменігге і президент "Ювентуса" Андреа Аньєллі пропонують замінити футбольну Лігу чемпіонів Європейською Суперлігою

За задумом ініціаторів змін, у новому турнірі мають брати участь 20 клубів з Італії, Англії, Іспанії, Німеччини та Франції, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на La Gazzetta dello Sport.

У вівторок Румменігге і Аньєллі зустрілися в Мілані на конференції з фінансового fair play, де вони обговорили поточний стан і перспективи європейських змагань. На їхню думку, Ліга чемпіонів погано реалізує свій потенціал і приносить клубам менше прибутку, ніж могло б принести змагання такого рівня. Як приклад успішного отримання прибутку функціонери пропонують орієнтуватися на Національну футбольну лігу в США (американський футбол).

"Телеправа на Лігу чемпіонів коштують 1,5 млрд євро проти майже 7 млрд євро у Супербоула (одного лише фінального матчу). При цьому дослідження ринку говорять, що футбольних уболівальників - 1,6 млрд осіб, а шанувальників НФЛ - всього 150 млн. Це має змусити нас переглянути нереалізований потенціал в рамках нинішнього формату футболу", - сказав Аньєллі.

Концепція Європейської Суперліги може розглядатися як заклик до реформи Ліги чемпіонів і правил фінансового fair play, які, на думку багатьох, гальмують розвиток європейських грандів.

"У майбутньому я бачу турнір, що складається з 20 команд з Італії, Англії, Іспанії, Німеччини і Франції. Це змагання буде або під егідою УЄФА, або сторонньої організації", - сказав Румменігге.