Ми пропонуємо дати "антибіотик" судовій системі, - Ємець

Народний депутат від "Народного фронту" Леонід Ємець вважає, що "чайком з медом" судову систему не вилікуєш - потрібні "антибіотики"

Свою думку він висловив у програмі "Політклуб Віталія Портникова" на Еспресо.TV, обговорюючи тему судової реформи та довіри до суддів.

"Давайте дамо відповідь людям, як їм отримати чесного і незалежного суддю. Той законопроект, який написала Конституційна комісія, десь непоганий. Там ратифікується Римський статут, тобто Міжнародний кримінальний суд зможе розглядати справи на території України. Але знову ж таки Міжнародний кримінальний суд не буде розглядати справи за всіх 8 тисяч українських суддів. Нам потрібен суддя, який буде доступний для українського громадянина, який ухвалить чесне, справедливе рішення", - вважає Леонід Ємець. 

 Народний депутат каже, що.коли йде мова про переатестацію нинішніх суддів, щоб викинути найгірших, то зі 100% суддів хтось та бере хабарі.

"А інші колеги судді знають, що це відбувається, і не йдуть із заявою до правоохоронних органів, не заявляють в прокуратуру, не виносять це питання на розгляд суддівської Ради... Про що це говорить: про кругову корупційну поруку. Деякі судді розказують, як їм боляче, які кажуть, щоб звільнити всіх: ви звільните і переатестуєте 30%, тих 70%, хто залишиться, перетворять нових 30% на таких же, як вони", - впевнений Ємець.

Парламентарій вважає, що громадянин має бачити і брати участь у цих конкурсах.

"Коли я чую, а де ж взяти нових, професійних юристів, то вибачте, 20 з чимось років по 12-15 тис. юристів наша навчальна система готує - це десь 300-400 тис. юристів. З тих сотень тисяч юристів: 20 тис. професійні адвокати, 10 тис. працюють або як професійні нотаріуси або як викладачі вишів, де викладають професійно цивільне, господарське або адміністративне право", - розповів народний депутат.

На переконання Ємця, в Україні є достатня кількість юристів, для того щоб замінити 8 тис. суддів. 

"Більше того, виконуючи рекомендації Венеціанської комісії, ми пропонуємо, щоб діючі судді теж мали право брати участь у цих конкурсах. Але чого вони бояться піти позмагатися з цими юристами в конкурсах? Бояться програти", - впевнений він. 

Леонід Ємець порівняв проблему реформування судової системи з грипом.

"Мені це нагадує ситуацію з хворим на грип: йому пропонують дати чайку з лимоном і медом. І звертаються до Венеційської комісії з питанням, чи це не нашкодить. Там кажуть, що, звичайно, чайок з медом не нашкодить. А ми кажемо, що якщо сильно хворому на грип не дати антибіотик, то він може померти", - порівнює він.

За словами нардепа, у фракції "Народний фронт" такий "антибіотик" згодом буде.

"Фракція "Народний фронт", а також експерти з народного середовища зараз готують новий текст змін до Конституції, де ми візьмемо за базу те, що запропонував президент, вичистимо те, що вважаємо  неприпустимим, доповнимо нашими пропозиціями і на наступну сесію запропонуємо свій варіант, під який збиратимемо 150 підписів", - підсумував Леонід Ємець.