Росія не збудує в строк жодного газопроводу в обхід України, - прогноз від Stratfor

Американська розвідувально-аналітична організація Stratfor, проаналізувала всі російські проекти газопроводів, які обходять територію України, та дійшла висновку, що жоден з них не вдасться запустити до 2019 року

Про це йдеться у свіжому дослідженні компанії повідомляє Еспресо.TV.

У Stratfor нагадали, що Росія має три основні проекти газопроводів для постачання природного газу до Європи без використання транзитної труби України: це "Північний потік - 2" (до Німеччини по дну Балтійського моря), "Південний потік" (по дну Чорного моря з Краснодарського краю в Болгарії і далі до Італії та Австрії) і "Турецький потік" (знову ж таки по дну Чорного моря з Краснодарського краю на територію Туреччини).

Враховуючи численні політичні, економічні та технологічні складнощі в кожному з них, російському газовому монополісту "Газпром" навряд чи вдасться запустити газопроводи в строк, пишуть аналітики.

У випадку з "Турецьким потоком" на заваді стоїть конфлікт, який почався між Росією та Туреччиною наприкінці листопада 2015 року, коли турецький F16 збив російський Су-24.

У випадку з "Південним потоком" проблема полягає в необхідності узгодити його з урядами одразу чотирьох країн Євросоюзу: Болгарією, Сербією. Угорщиною та Італією, який потребує багато часу. Також необхідно буде знайти нових партнерів для будівництва підводної частини газової труби. А також отримати дозвіл Туреччини, бо частина трубопроводу пройде через її води.

Нарешті, проти "Північного потоку – 2" виступає ряд країн Європи. Це три республіки Балтії, Польща й Італія.

Формально, підкреслює Stratfor, Росії не потрібне схвалення вищезазначених держав - тільки Німеччини, Фінляндії, Швеції та Данії, через води яких пройде газопровід. Однак Москві в будь-якому випадку доведеться домовлятися з Брюсселем, як це було з "Північним потоком – 1". І от тоді ЄС зажадає пом'якшення умов постачання газу в Європу, прогнозують автори доповіді.

Також цей проект може згорнутись через фінансові труднощі самого "Газпрому", зазначають у Stratfor.