Україна отримала пільгові тарифи на перевезення вантажів в обхід Росії

Україна, Азербайджан, Казахстан та Грузія підписали протокол про встановлення конкурентоспроможних пільгових тарифів на вантажоперевезення по Транскаспійському міжнародному транспортному маршруту

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на агентство новин Trend.

Протокол підписали виконувач обов'язків голови правління АТ "Укрзалізниця" Олександр Завгородній, глави ЗАТ "Азербайджанські залізниці" Джавід Гурбанов, Казахстанської залізниці Аскар Мамін і Грузинської залізниці Мамука Бахтадзе.

Документ був підписаний в четвер на зустрічі в Баку.

Документ передбачає встановлення конкурентоспроможних пільгових тарифів на вантажоперевезення по Транскаспійському маршруту, проведення комплексних заходів щодо спрощення руху поїздів за маршрутом, збільшення вантажообігу.

Аналогічний двосторонній протокол підписали також окремо Азербайджан і Грузія.

Раніше Україна запропонувала вантажоперевізникам скористатися Транскаспійським міжнародним транспортним маршрутом для перевезення вантажів до Центральної Азії в обхід Росії, у зв'язку з чим 15 січня з Іллічівська відправиться в тестовий рейс контейнерний поїзд за маршрутом Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан-Китай (через Каспій і Чорне море).

Транскаспійський міжнародний транспортний маршрут пролягає через Китай, Казахстан, Азербайджан, Грузію і Туреччину і далі в Європу.