У Туркменістані заборонили продавати сигарети

Влада Туркменістану спалила кілька тисяч пачок сигарет у рамках кампанії по боротьбі з курінням, крім того, вони повністю заборонили продаж сигарет на території країни

Про це повідомляють місцеві ЗМІ, передає Еспресо.TV з посиланням на російську службу ВВС.

Згідно з даними незалежного порталу Chrono-TM, штраф за продаж сигарет становить приблизно 1700 доларів.

Джерела ВВС заявляють, що сигарети дійсно зникли з прилавків туркменських магазинів. Незалежний портал Chrono-TM при цьому повідомляє про появу чорного ринку сигарет, де вартість пачки становить близько 12 доларів.

Франс прес передає, що власникам магазинів і кіосків довелося почати продавати сигарети з-під прилавка і тільки знайомим і постійним клієнтам.

5 січня на телебаченні країни показали засідання парламенту, на ньому президент Гурбангули Бердимухаммедов розкритикував роботу Державної служби охорони безпеки здорового суспільства і закликав до жорстких заходів по боротьбі з курінням.

Одним з таких заходів і стало спалення сигарет. Крім того, повідомляється про регулярні рейди співробітників служби охорони здорового суспільства, які перевіряють, чи не продають магазини сигарети.

Сам президент раніше був лікарем-дантистом.

За повідомленнями ЗМІ, він одержимий здоровим способом життя. У 2011 році в країні були підвищені акцизи на тютюн, а в 2013 році було заборонено куріння в громадських місцях.

За даними ВООЗ, Туркменія стала країною з найменшою часткою курців у світі. Сигарети в країні є одними з найдорожчих у світі.