З Ірану зняли ядерні санкції

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що Іран виконав умови липневої ядерної угоди, що дозволяє зняти з нього санкції

Глава МАГАТЕ Юкія Амано в заяві, опублікованій на сайті організації повідомив, що Іран виконав всі вимоги для імплементації угоди по атому, передає Еспресо.TV.

"Я поширив доповідь, що підтверджує, що Іран виконав усі необхідні підготовчі кроки для початку імплементації Спільного всеосяжного плану дій (СВПД)", - поінформував він. "Це відкриває дорогу МАГАТЕ до початку верифікації та моніторингу виконання взятих на себе Іраном зобов'язань в ядерній сфері в рамках угоди, як того зажадала Рада Безпеки ООН і погодила Рада керівників МАГАТЕ", - додав Амано.

Він також підтвердив, що Іран почне застосовувати додатковий протокол до Угоди про гарантії МАГАТЕ, а це, у свою чергу, разом з іншими зобов'язаннями Тегерана "підсилює можливості агентства з контролю за діяльністю в ядерній сфері та верифікації її мирного характеру".

За словами Амано, "відносини між Іраном і МАГАТЕ вступають у нову фазу".

"Ми пройшли довгий шлях з того моменту, як МАГАТЕ вперше почало розглядати іранське ядерне питання в 2003 році, - зазначив глава агентства. - Багато чого зроблено, щоб опинитися там, де ми знаходимося сьогодні, але аналогічні зусилля потрібні і для виконання угоди".

"З нашого боку ми готові виконати цю роботу", - запевнив Амано.

Після цього Держсекретар США Джон Керрі повідомив, що США і ЄС знімають санкції з Ірану, у зв'язку з виконанням Тегераном зобов'язань по ядерній програмі.