Росіяни втомилися від наведення ладу в країні: хочуть більше грошей

У росіян порівняно з 1999 роком змінився запит: особистий достаток став важливішим за наведення ладу в країні

Про це свідчать дані опитування, проведеного "Левада-центром", повідомляє Еспресо.TV з посиланням на РБК.

Водночас експерти наголошують, що коштів для задоволення цього запиту немає.

"Левада-центр" опитав у середині грудня 2015 року 1600 осіб у 48 регіонах країни. Соціологи цікавилися, які проблеми в державі їх турбують, і порівняли отримані результати з аналогічним опитуванням грудня 1999 року - за місяць до передачі Борисом Єльциним посту президента Росії Володимиру Путіну.

Опитування показало, що за 16 років президентства Путіна суспільний запит кардинально трансформувався. В кінці 90-х росіян хвилювали в першу чергу питання безпеки, зараз на перший план виходять соціально-економічні проблеми.

У грудні 2015 року більше половини росіян вказали як найбільш тривожне питання своєчасну виплату зарплат і пенсій і реалізацію соціальних гарантій. Ці пункти в анкеті соціологів відзначили 51% респондентів. В кінці 1999 року виплата пенсій цікавила 48% опитаних, а реалізація соціальних гарантій і того менше - 34%.

Найпопулярніші пункти в анкеті кінця 90-х - "зміцнення порядку в країні" і "боротьба зі злочинністю" - через 16 років зацікавили росіян куди менше: про порядок тепер замислюються 34% респондентів, а про боротьбу зі злочинністю - лише 26%.

В кінці 1999 року про зміцнення державного порядку думали 52% респондентів. Боротьба зі злочинністю тоді хвилювала 56% опитаних.

Практично не змінилося ставлення росіян до питання "стабілізації політичної та економічної ситуації в країні". У грудня 1999 року цей пункт відзначили 50% опитаних, в кінці 2015-го - 53%.

Як і раніше високий рівень зацікавленості росіян в забезпеченні державою їх особистої безпеки, причому порівняно з періодом кінця 90-х ця зацікавленість збільшилася - 16 років тому про це замислювалися 41% респондентів, тепер - 45%.

Традиційні демократичні цінності - свобода слова, зборів, захист приватної власності - росіян, судячи з опитуванням, особливо не хвилювали ніколи. 16 років тому пункт "захист приватної власності" в анкеті як хвилюючий вказували 14% респондентів, зараз 15%; пункт "свобода підприємництва" виділяли що тоді, що зараз по 7% респондентів.

Реалізація основних свобод у 1999 році цікавила 11% опитаних, через 16 років - 9%. Незначно скоротилася кількість тих, хто виступає за продовження реформ. Тих, хто в принципі думає про необхідність реформ, у Росії небагато - сьогодні про реформи думають 7% росіян проти 8% 16 років тому, стверджують у "Левада-центрі".