Саакашвілі розповів, як "кицька" Марушевська бореться з "горіховою мафією"

Голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі розповів, як голова митниці Юлія Марушевська бореться з "горіховою мафією"

Про це він розповів на Антикорупційному форумі в Харкові, передає Еспресо.TV.

"Є така горіхова мафія. Підприємці у приватних виробників купують горіхи. За нашою системою неможливо оформити чисто документи. Жодна бабуся, яка вирощує горіхи, не може їх чисто оформити. А експортні ліцензії є у ​​фірм, фірма приходить до бабусі і закуповує "налом" горіхи. Потім ці горіхи привозять за кордон і щороку створювалася група з депутатів, СБУшників, прокурорів, які казали: "хочеш вивезти контейнер горіхів - плати 15-20 тис. доларів". Державі - нуль, все в кишеню. Щороку всі билися, хто буде сидіти на цій темі", - сказав Саакашвілі.

За його словами, на Одеській митниці зайнялися цим питанням.

"Цього року ми сказали, що в Одесі, оскільки взяли більш менш під контроль митницю, випустимо ці горіхи за кордон. Хай платять в бюджет і ніхто не бере хабарі. Я дуже пишався, що ми це почали
робити. І потім я опинився в Києві в одній компанії, там виявилися якимось чином кілька представників традиційного старого олігархічного угруповання. Вони мені кажуть: "Як там твоя кицька Марушевська?".
Звичайно, образили - серйозна, розумна дівчина. Кажуть: "Ви дійсно думаєте, що горіхову мафію переможете? Подивіться. У нас вже є групи міліціонерів, прокурорів, вже готові 30 кримінальних справ. Жоден
контейнер не вийде за межі України без нашого відома", - розповідає голова Одеської ОДА.

Саакашвілі зазначає, що у результаті один вантаж горіхів пропустили.

"Водій везе вантаж горіхів, направляється до румунського кордону. Зупиняється на зупинці, щоб поспати. Вранці приходить до машини - покришки пробиті, біля нього стоять 5 неголених типів зі зброєю. Міліція, прокурор київський, рішення заступника прокурора Київської області Колесника: кажуть, що вантаж конфіскований, і забирають його собі. Грабіж на дорозі. Прокурор із зарплатою 3000, міліціонер із зарплатою 2000 їхали вісім годин по жахливих дорогах Одеської області, щоб затримати цю фуру, забрали вантаж. Водій пішов скаржитися до суду. Через 40 днів отримав рішення, а прокурор каже, що йому плювати на судове рішення. Я пішов у гараж, відкрив його, віддав вантаж, його відпустили", - заявив Саакашвілі.

Проте, за словами губернатора, прокуратура підготувала ще одне обвинувачення.

"Де він зараз? Він позавчора цілий день провів у прокуратурі, на допиті, яка готується пред'явити йому нове звинувачення. І вони з задоволенням пред'явили б мені звинувачення, тому що ми порушили їхні схеми десятирічні", - розповів Михайло Саакашвілі.