Вчені повернули до життя тварину, яку заморозили 30 років тому

Вчені з Японії повідомили, що повернули до життя тварину, яка знаходилася в замороженому стані останні 30 років

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на Naked Science.

Про результати експерименту стало відомо зі слів представників Національного інституту полярних досліджень в Токіо. Об'єктом дослідження стала тихоходка, знайдена 30 років тому в Антарктиці.

В організації кажуть, що істота успішно адаптувалася до життя і все йде згідно з раніше наміченим планом. Повернена до життя тихоходка навіть дала потомство: вона відклала дев'ятнадцять яєць, з більшості вилупилися нові "водяні ведмеді". При цьому вчені не зафіксували у них ніяких аномалій.

Як вже говорилося, тихоходки були знайдені під час антарктичної експедиції в 1983 році. Згодом було вирішено провести експеримент: цих тварин заморозили до температури -20 ° C, а розморозили тільки в 2014 році.

Раніше, до речі, "водного ведмедя" заморожували на дев'ять років, а потім повертали до життя. Проте вперше був проведений настільки довгостроковий експеримент.

Передбачається, що він дозволить краще зрозуміти особливості цих незвичайних тварин. Серед важливих аспектів дослідження - боротьба ДНК з ушкодженнями, виникаючими внаслідок заморозки.
 
Тихоходка - це мініатюрна напівпрозора істота, розмір тіла якого складає 0,1-1,5 мм. Тіло включає в себе чотири сегменти і голову. Тварина має вісім ніг (по дві на кожен сегмент). Рухається тихоходка, і правда, дуже повільно: вона долає до 3 мм на хвилину.
 
Але найцікавішою особливістю тихоходок є їх неймовірна витривалість. Зіткнувшись з несприятливими умовами, вони можуть на довгі роки впадати в стан анабіозу, а потім швидко оживати, коли умови змінюються.

З'ясувалося, що в стані анабіозу тварини можуть довгі місяці існувати в рідкому кисні при -193 ° C. Частина істот виживає навіть тоді, коли піддається іонізуючого випромінювання в 570 000 рентген. Для людей, нагадаємо, 5000 рентген вже є смертельною дозою.