МЗС Британії просить не вводити санкції проти Росії через вбивство Литвиненка

Британські дипломати МЗС закликають прем'єр-міністра Девіда Кемерона не вводити нові економічні санкцій проти Росії, якщо незалежне розслідування вбивства Олександра Литвиненка доведе, що РФ несе відповідальність за його смерть

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Тhe Guardian.

Зазначається, що прем'єр-міністр повинен отримати звіт у вівторок до його публікації в четвер, і дипломати стверджують, що більш широкі інтереси англо-російських відносин, у тому числі спільне врегулювання війни в Сирії, вимагають стриманості.

У британському МЗС вважають, що російська влада готова відмовитись від підтримки Башара Асада, але буде "продавати" його за високу ціну і шукати вплив на новий режим.

Уряд Великої Британії припускає, що Роберт Оуен, колишній суддя Високого суду доведе провину Дмитра Ковтуна і Андрія Лугового (підозрювані росіяни. - Ред.) у вбивстві Литвиненка, але буде стверджувати, що відповідальність держави не означає, що сам Путін особисто давав наказ на вбивство.

Так, лідер Ліберально-демократичної партії Британії Тім Фаррон закликав до створення британського закону Магнітського, аналогу закону США, який ввів заборону на вїзд та економічні санкції проти винних у смерті Сергія Магнітського (юрист, який помер у ізоляторі "Матросская тишина" в листопаді 2009 після майже року у російській в'язниці).

Очікується, що британці будуть просити російський уряд видати Андрія Лугового і Дмитра Ковтуна, однак у Британії сумніваються, що запит про видачу буде надано, адже у 2007 році Володимир Путін відхилив попередній запит про видачу підозрюваних у вбивстві Летвиненка.