Україна не перекриватиме транзит російських товарів у відповідь

Обмежуючи транзит українських товарів, Росія порушує вимоги Світової організації торгівлі, членом якої вона є. Але Україна не відповідатиме РФ аналогічними заборонами

Про це заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська, передає Еспресо.TV.

Вона нагадала, що 6 січня Кабмін подав скаргу до СОТ на дії Росії щодо обмеження транзиту українських товарів, проте досі не отримала відповідь від організації.

"Зараз ми очікуємо реакції СОТ з приводу підтримки цієї заяви", - уточнила Микольська.

Заступниця Абромавічуса наголошує, що питання торговельної агресії Росії буде підняте українською стороною також на загальній раді СОТ, яка відбудеться у другій половині лютого і де українська сторона очікує велику підтримку своєї позиції.

"Всі дії РФ суперечать загальним принципам функціонування СОТ, зобов'язанням, які вона брала на себе вступаючи у СОТ, а також з приводу того, що відбувається у ситуації з транзитом, ще й порушують інтереси і права третіх сторін, таких як Казахстан, Азербайджан, Узбекистан, Туркменистан, Китай та всіх інших країн, в які йде транзит через РФ", - вважає Микольська.

Микольська заявила, що за дорученням прем'єр-міністра розробляється розширений список по ембарго.

В свою чергу міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус заявив, що Україна не обмежуватиме транзит у відповідь на дії РФ.

"Що стосується обмеження транзиту, ми, звичайно, не діємо такими методами, як наші північні сусіди", - сказав міністр.

За словами Абромавичуса, будь-який товар до ЄС та інші країни Європи або з цих країн до Росії або в треті країни Україна не збирається обмежувати.