Афера на 400 млн: Яценюк розповів, як чиновники ледь не вкрали величезну суму з бюджету

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк розповів про "схему", завдяки якій підставна компанія планувала отримати 400 млн грн з бюджету України

Про це Яценюк повідомив під час засідання уряду, передає Еспресо.TV

Прем'єр повідомив про тісну співпрацю з японськими колегами та необхідність освоєння грошей "Кіотського протоколу". В рамках цього освоення, було заявлене проведення тендеру на елементи зовнішнього вуличного освітлення, метою якого було зменшити енергоспоживання.

"Ми дали доручення провести тендер. Державна компанія "Українські екологічні інвестиції" проводить тендер на освоєння 480 млн грн державних коштів. Виграла компанія "Агротехбуд". 30 грудня приходить повідомлення про необхідність зробити передоплату в розмірі до 75 % від 480 млн, тобто дати можливість здійснити передоплату у 400 млн для нових енергоефективних освітлень", - розповів Яценюк.

За словами прем'єра 30 грудня з’явилась інформація про те, що компанія "Агротехбуд" зареєстрована в квартирі, ніколи не займалася жодним заявленим в тендері видом діяльності.

"Директор і власник компанії змінився буквально за декілька днів до проведення тендеру. Ним стала людина з реєстрацією у місті Донецьк", - заявив Яценюк.

"Державна фіскальна служба доповідає, що суб’єкт підприємницької діяльності фіктивний, директор фіктивний, засновники, які підписували тендер, кажуть, що нічого не підписували. Тобто 400 млн хотіли вкрасти, якби ми оперативно не зреагували", - наголосив він.

Прем'єр заявив, що Кабмін проведе службове розслідування цього випадку.

"Уряд звертається до Національного антикорупційного бюро з вимогою притягнути відповідальних з Мінекології та ресурсів та всіх чиновників, які брали участь у виграші тендеру фіктивною компанією", - сказав Яценюк.