Біля чорних дір може існувати життя, - вчені

На планеті, що обертається навколо чорної діри, може існувати життя

До такого висновку прийшли чеські фізики, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Lenta.ru.

Вчені вважають, що джерелом енергії для далекої цивілізації послужить різниця температур між холодною чорною дірою і реліктовим випромінюванням.

Для планети чорна діра в цьому випадку може виступати в ролі холодного світила. Сам гравітаційний об'єкт при цьому, на думку вчених, має бути досить старим і тому не мати в своєму оточенні уламків зірок та інших небесних тіл, які б загрожували існуванню життя на планеті.

Чеські науковці підрахували, що планета, подібна Землі, яка обертається навколо чорної діри, може отримувати близько 900 Ватт корисної потужності. Цього достатньо для підтримки життя, але мало для його зародження.

Як зазначає Аві Леб з Гарвардського університету, раніше температура реліктового випромінювання була вищою, ніж зараз. Наприклад, через 15 мільйонів років після Великого вибуху вона дорівнювала 300 кельвінам (27 градусам Цельсія).

Цього достатньо для наявності на гіпотетичній планеті рідкої води та її забезпечення 130 гігаваттами корисної потужності. Остання величина в мільйон разів менша за потужність, якою Сонце забезпечує Землю. Цього достатньо для підтримки існування складного життя на планеті, хоча малоймовірно, що воно встигло б розвинутися за такий короткий проміжок часу.