Бразильські вчені винайшли анестезію током

Нова техніка місцевої анестезії дозволить відмовитися від неприємних уколів: новокаїн, лідокаїн або інший анестетик можна доставляти в тканини за допомогою слабкого електричного струму

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на дослідження бразильських вчених.

 Справді, місцеве знеболення вимагає неприємного і досить болючого уколу. Однак бразильські дослідники на чолі з Ренатою Фонсека Вианне Лопес (Renata Fonseca Vianna Lopez) зуміли обійтися без нього, успішно випробувавши нову методику для знеболювання ротової порожнини у піддослідної тварини - свині. Крім позбавлення від зайвих уколів така процедура знижує ризик зараження через голку і зменшує кількість необхідного анестезуючого препарату.
 
Для цього автори звернулися до використання іонофорезу - методу, який іноді застосовується дерматологами для введення лікарських засобів в шкірні покриви пацієнтів. Технологія була модифікована для використання в стоматологічній практиці: вчені отримали полімерний гідрогель, що прилипає до поверхні ясен і містить анестетики (прилокаїн і лідокаїн), і вже до нього доклали слабкий електричний струм. Як показали експерименти, такий підхід в 12 разів ефективніше доставляє знеболююче в навколишні тканини, так що анестезуючий ефект настає швидше і триває довше.
 
Після успішних перевірок методу на тваринах автори мають намір перейти до доклінічних випробувань на людях. Паралельно цьому вони планують апробувати "електричне знеболення" для застосування і в інших областях медицини.

"В останні роки наша команда займається розробкою нових засобів доставки лікарських препаратів для лікування захворювань шкіри і очей, - говорить Рената Лопес. - І шкіра, і очі є особливо складними з цієї точки зору органами, тому ми апробовуємо різні альтернативні методики, включаючи використання наночасток, іонофорез і сонофорез, при якому доставка здійснюється з використанням акустичних хвиль".