Лише 3% українців привилися від грипу, - МОЗ

Рівень вакцинації населення України на сьогодні загалом становить лише 3%, рівень вакцинації груп ризику - близько 20%

Це відзначила на брифінгу головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я України, професор Ольга Голубовська, передає Еспресо.TV із посиланням на "Укрінформ".

"На сьогоднішній день рівень вакцинації населення в загальному становить 3%, рівень вакцинації груп ризику - близько 20%. Це дуже мало, тому що в групах ризику ймовірність тяжкого перебігу захворювання та розвитку важкої первинної пневмонії, яка є основною причиною смерті, дуже висока. Особливо групи ризику повинні робити вакцинацію в передсезонному і в сезон, щоб себе захистити ", - підкреслила Голубовська.

При цьому вона спрогнозувала, що в наступному році, принаймні групи ризику, будуть щеплені на 60-70%, як це було після епідемії 2010 року.

Голубовська зазначила, що при нинішньому вірусі грипу, який непередбачуваний, є тільки дві можливості захиститися. Це вакцинація, оскільки вакцина містить всі штами, які циркулюють, і запобігає важкі форми захворювання. А також специфічна терапія - інгібітори нейрамінідази вірусу, максимум ефективності яких припадає на перші 48 годин.

"Якщо людина захворіла, вона повинна звернутися в медичний заклад у першу добу, особливо якщо він відноситься до груп ризику. Практично всі смертельні випадки пов'язані з цим штамом вірусу грипу - h1n1 - виключно в групах ризику", - сказала Голубовська.

За словами інфекціоніста, цей грип особливий, він здатний викликати первинні пневмонії, причому у молодих і працездатного віку людей. Для зниження температури при ньому протипоказано приймати аспірин і засоби, що містять парацетамол - вони лише посилюють важкий перебіг захворювання. Вона також закликала не приймати ці специфічні препарати з метою профілактики.

У свою чергу Ірина Колесникова - головний позаштатний епідеміолог Міністерства охорони здоров'я України, професор, зазначила, що ті, хто зробив щеплення, на початку епідемічного сезону, в жовтні-листопаді, відчувають себе в безпеці.

"Зараз теж не пізно зробити щеплення проти грипу, адже сезон грипу триває по квітень включно. І зазвичай у нас дві хвилі підвищення захворюваності за один епідемічний сезон. Тобто друга хвиля нас ще очікує. Завдяки тому, що ми попереджені, знаємо, що робити, вона не буде такою інтенсивною ", - сказала Колесникова.

До груп ризику належать пацієнти з надмірною масою тіла, з інсулінорезистентністю, цукровим діабетом, бронхіальною астмою, вагітні жінки, люди, які довго отримують ацетилсаліцилову кислоту по різним кардіологічним проблемам. Вакцинація показана також так званій професійній епідемічній групі ризику, до якої належать працівники торговельної сфери, громадського транспорту, медичної галузі, педагоги.