Путін просив Асада піти у відставку, та отримав відмову, - Financial Times

Британська газета Financial Times дізналася, що російський президент просив свого сирійського колегу Башара Асада добровільно піти у відставку, але той не погодився

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Financial Times.

Від Путіна в Дамаск їздив начальник Головного розвідувального управління (ГРУ) Ігор Сергун. За даними двох високопосадових джерел у західній розвідці, на які посилається газета, це сталося за кілька тижнів до смерті Сергуна. Генерал помер 3 січня 2016 року в будинку відпочинку ФСБ "Москвич".

Як зазначає видання, Сергун "зуби з'їв", працюючи як розвідник-оперативник в Сирії. Він привіз Асаду повідомлення: Кремль вважає, що прийшов час йому відійти в сторону.

Мова йшла про те, щоб зберегти при владі режим алавітів, до яких належить Асад, але відкрити можливість до переговорів з поміркованою опозицією.

Втім, Росія перестаралася, і Асад дав ясно зрозуміти, що для Москви немає майбутнього в Сирії, якщо він не залишиться президентом.

Газета зазначає, що сирійський президент застосував стратегію використання однієї закордонної сили проти іншої. А козирною картою на цей випадок був Іран. Росія нервувалася через зростання регіональної ролі Тегерану за рахунок зниження російського впливу.

У МЗС РФ та Міноборони РФ інформацію щодо місії Сергуна коментувати відмовились.