Могеріні вимагає, щоб турки та курди припинили стріляти одне в одного

Голова дипломатії ЄС Федеріка Могеріні у понеділок закликала до "негайного перемир'я" в турецькому регіоні, де компактно проживають курди

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на газету Al Ahram, яка цитує агентство AFP.

"Ми закликаємо до негайного припинення вогню на південному сході та засуджуємо всі види тероризму", - сказала Могеріні на спільній прес-конференції з турецькими міністрами в Анкарі.

"Ми готові з увагою зробити свій внесок до мирного процесу з курдами. Ми маємо неминучий інтерес до цього, оскільки це може вплинути на безпеку в регіоні, а в ширшому сенсі, в Євросоюзі", - додав єврокомісар з питань розширення ЄС Йоханнес Хан.

Втім, міністр з питань взаємодії з ЄС Волкан Бозкір наголосив, що бойові дії проти Робітничої партії Курдистану (РПК) не припиняться. "Як суверенна країна Туреччина продовжить боротьбу проти всіх терористичних організацій, включно з РПК, яка загрожує національній безпеці", - сказав він.

Минулого літа, після майже двох років перемир'я, відновилися бої між турецькою армією та Робітничою партією Курдистану. За весь час конфлікту, який почався у 1984 році, загинуло вже близько 40 тисяч людей.