Саудівська Аравія представила план "відмови від нафти"

Влада Саудівської Аравії представила обширний план з розвитку економіки, що спрямований на максимальне зниження залежності королівства від нафтової кон'юнктури і світових цін на нафту

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Reuters.

Влада має намір перебудувати економіку на інші галузі, зокрема, на розвиток інформаційних технологій, охорону здоров'я і туризм. Більше того, влада королівства намір лібералізувати ринок, щоб залучити зарубіжних інвесторів.

Агентство нагадує, що в контексті обвалу світових цін на нафту Саудівська Аравія зіткнулася з масштабним дефіцитом бюджету - $100 млрд - "найбільший економічний виклик для королівства за десятиліття".

"Ми маємо намір піти від примітивного кількісного зростання, заснованого на експорті ресурсів і перейти до якісного диверсифікованого росту", - розповів глава нафтової держкомпанії Saudi Aramco Халід аль-Фаліх.

Міністр промисловості і торгівлі Саудівської Аравії Тавфік аль-Рабьях в ході презентації плану заявив, що королівство було жертвою "Голландської хвороби", однак зараз влада прагне "вилікуватися".

На презентації плану були присутні представники найбільших західних компаній, зокрема, Lockheed Martin, Pepsico. У загальній складності у презентації брали участь 2,6 тис. представників влади та бізнесу.

При цьому багато учасників зустрічі засумнівалися в масштабних планах Саудівської Аравії "вилікуватися від Голландської хвороби". Учасники зустрічі, зокрема, нарікали на відсутність в країні культури підприємництва, зайвий традиціоналізм у соціальних відносинах, а також на переважні позиції держави в економіці.