Жванецький заснував Міжнародну літературну премію Бабеля

Президент Всесвітнього клубу одеситів Михайло Жванецький та голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі заснували літературну премію, яка має увічнити спадок письменника-одесита Ісаака Бабеля

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на сайт премії.

Зазначається, що премія має виявляти та підтримувати найкращі взірці сучасної художньої словесності в жанрі оповідання (новели), написаного російською мовою як в Україні та Росії, так і в інших країнах світу. Основним критерієм відбору творів на здобуття премії, за висловом Ісаака Бабеля, повинна бути "тиранія смаку".

Як повідомляють на сайті, "премія передбачає просвітницькі та освітні аспекти і спрямована на створення нового культурного контексту в житті міста, вона має стати інноваційним творчим майданчиком і претендувати на формування естетичних і художніх смаків сучасного суспільства".

Засновниками Міжнародної літературної премії імені Ісаака Бабеля є Одеська обласна державна адміністрація (голова - Михайло Саакашвілі) і Всесвітній клуб одеситів (президент - Михайло Жванецький).

Співзасновниками Премії виступають Одеський літературний музей, літературний журнал "Веселка" (Київ), Літературний альманах "Дерибасівська - Рішельєвська" (Одеса), Одеська національна наукова бібліотека, Лідія Ісааківна Бабель (дочка письменника, США).

Планується, що премія присуджуватиметься щорічно. Перша церемонія нагородження лауреатів відбудеться в день народження Бабеля 13 липня 2016 року в Золотому залі Одеського літературного музею.

4 вересня 2011 року з ініціативи Всесвітнього клубу одеситів в Одесі було встановлено перший у світі пам'ятник Ісааку Бабелю і відкрита площа його імені.