Прокуратура Росії відмовилася перевіряти загибель 159 своїх військових на Донбасі

Прокуратура не знайшла порушень у розслідуваннях загибелі російських військових під час боїв на сході України з 1 січня 2014 року по 30 липня 2015 року. Таким чином, прокуратура відхилила прохання правозахисників додатково перевірити інформацію про загибель 159 військових

Це випливає з відповіді генерал-майора юстиції Росії Максима Топорікова голові комісії з військово-цивільних відносин Ради з прав людини при президенті Сергію Кривенку, який є в розпорядженні РБК, передає Еспресо.TV.

"Законність прийнятих рішень перевірена. Підстав до їх скасування не вбачається", - йдеться у відповіді.

Прокуратура також підкреслює, що наглядове відомство не виявило випадків порушення прав та недотримання соціальних гарантій відносно сімей військовослужбовців, загиблих при виконанні службових обов'язків.

У грудні Кривенко звернувся до Слідчого комітету і Головну військову прокуратуру з проханням перевірити інформацію про загибель 159 російських військових у період з 1 січня 2014 року по 30 липня 2015 року. До свого звернення правозахисник доклав поіменний список загиблих із зазначенням військових частин - такі дані стали результатом самостійного дослідження Кривенко. Серед них 98 випадків загибелі військових, про перевірку чи розслідуванні яких не повідомляло жодне відомство. Найчастіше в таких випадках мова йде про загиблих, чия смерть датується серпнем-вереснем 2014 року.

У бесіді з РБК Кривенко назвав ситуацію із загибеллю військових саме в другій половині 2014 аномальною. За ці шість місяців російська армія втратила щонайменше 108 осіб (68% від загальної кількості за півтора року). У переважній більшості випадків (80%) відсутня ясна інформація про обставини смерті та перевірці слідчими або органами військової прокуратури фактів загибелі.

Саме на кінець літа і початок осені 2014 припав пік повідомлень про загибель російських військовослужбовців у конфлікті на південному сході України. У вересні 2014 року РБК направив в Міноборони запит зі списком більш ніж з десяти військових з п'яти військових частин і проханням пояснити їх загибель і можливу участь у бойових діях на Донбасі. Однак відомство не відповіло. На федеральних телеканалах тоді ж з'явилися сюжети про загиблих військових-добровольцях, що брали відпустки, щоб допомогти ополченню на Донбасі.

За словами Кривенко, найголовніше для правозахисників - домогтися дотримання прав військових і членів їхніх сімей на об'єктивне розслідування обставин їх загибелі - неважливо, на навчаннях або під час бойових дій, - а також при необхідності притягнути винних до відповідальності. У своєму зверненні Кривенко посилається на рекомендації комітету міністрів Ради Європи державам - членам щодо захисту прав військовослужбовців, прийняті в 2010 році.

Відповідь з прокуратури він вважає малозмістовною: правозахисник розраховував отримати роз'яснення по кожному конкретному випадку загибелі військових.