Єврокомісія змусить країни ЄС розкривати умови контрактів з "Газпромом", - ЗМІ

Єврокомісія зможе отримувати всю інформацію про комерційні контракти "Газпрому" в Європі, у тому числі й щодо цін

Про це пише газета "Коммерсантъ" з посиланням на два законопроекти Єврокомісії, які повинні стати базовими документами для Енергосоюзу ЄС, передає Еспресо.TV.

За новими поправками до законодавства всі міжурядові угоди з енергетики повинні узгоджуватися з Єврокомісією до їх підписання, а всі неєвропейські постачальники газу - повідомляти регулятору про параметри довгострокових контрактів, які можуть бути запитати "для оцінки його впливу на енергетичну безпеку". 

Так, перший присвячений створенню механізм обміну інформацією про підготовлювані та укладені угоди у сфері енергетики. Другий - істотні поправки до Директиви про безпеку газових постачань від 2010 року, прийнятої у відповідь на російсько-українську газову кризу 2009 року.

Згідно з першим документом, жодна країна ЄС більше не зможе укласти міжурядову угоду в енергетичній сфері без схвалення ЄК. Це питання стало головним болем для Брюсселя кілька років тому, коли європейські країни - учасниці проекту South Stream уклали угоди з Росією на умовах, що в низці випадків суперечили внутрішньому законодавству ЄС - Третьому енергопакету.

Тепер, якщо країна ЄС захоче підписати з іншою державою міжурядову в енергетиці, вона повинна повідомити ЄК про початок переговорів і регулярно повідомляти про їх хід. ЄК отримує право надіслати на переговори свого спостерігача. Той, у свою чергу, може давати поради переговірникам, як зробити так, щоб документ не суперечив законодавству ЄС. 

Нововведення не поширюються на комерційні контракти, і, щоб закрити цей пробіл, ЄК пропонує зобов'язати партнерів - всіх постачальників газу з-за меж ЄС - надавати дані про свої довгострокові (більше року) контракти на купівлю газу.

Також ключове положення документа в тому, що ЄК зможе отримати доступ не тільки до нецінової інформації, а й до всього контракту в цілому. Таким чином, Брюссель може отримати офіційний постійний доступ до цін та індивідуальних для кожної країни формул "Газпрому".